Helpt bij problemen van kinderen door inzet van een therapiehond

Hannes

HannesHannes 3IMG_20140501_111121CIMG1965Mijn kind 22

Therapiehond Hannes en therapiehond in opleiding Polleke

Australian Labradoodles

Hannes en Polleke zijn echt (knuffel)maatjes voor kinderen, ze accepteren kinderen precies zoals ze zijn. Kinderen die bang zijn voor honden, leer ik op hun zintuigen vertrouwen en spelenderwijs hondentaal verstaan. Hannes is lief, zacht en zachtaardig, Polleke is speels en eigenwijs. Beiden hebben een intuïtief karakter, ze voelen de stemming en situatie aan en passen zich vanzelf aan. Hannes is een gecertificeerde therapiehond en voelt op een unieke manier emoties aan van kinderen. Australian Labradoodles maken speciaal oogcontact, hebben een niet verharende vacht en zijn 98% allergievrij. Polleke is geschikt bevonden door de gedragsdeskundige om ook met kinderen te gaan werken. Hij krijgt nu privetraining en gaat binnenkort ook de therapietraining volgen.

Aanraking CIMG2293 CIMG2294

Aanraken is een levensbehoefte. Door liefdevol aanraken maken je hersenen het hormoon oxytocine aan. Het bijzondere effect van dit hormoon is dat het zorgt voor binding en verbondenheid. Het zorgt voor beter groeien en socialer zijn, maar ook voor beter leren.

Helpend dus voor kinderen die lijden onder emoties die opspelen bij oa.:

  • competitie
  • pestgedrag
  • agressie 
  • isolement

Emoties beïnvloeden de emotionele, sociale en intellectuele ontwikkeling. De aanwezigheid en aanraking van therapiehonden heeft een bewezen gunstig effect op de ontwikkeling van het welzijn.

Therapiehond

Hannes & Kaatje

Mijn praktijk heet Hannes en Kaatje omdat ik samen met mijn therapiehond Hannes begonnen ben met werken aan het welzijn van je kind.  Kaatje ben ik. Lees meer

Therapiehond

Hannes en ik hebben een opleiding gehad bij Pets4Care. Ik ben gecertificeerd AAI (Animal Assisted Interventions) begeleider en Hannes is een gecertificeerde therapiehond. Het doel van de inzet van een therapiehond is kinderen hun eigen mogelijkheden laten (her)ontdekken om problemen te kunnen overwinnen door vaardigheden aan te leren en/of te oefenen in samenwerking met de hond. Een kind leert over zichzelf (en anderen) door activiteiten met Hannes uit te voeren en daarna gedachtes, aannames, gedrag, gevoelens en patronen te verwerken met hulp van mij. Polle is ook geselecteerd door de gedragsdeskundige om opgeleid te worden tot therapiehond net als Hannes.

Je kind ervaart door het uitvoeren van de activiteiten met de honden direct of indirect de consequenties van zijn handelen en wordt zich bewust van gevoelens en emoties. Deze concrete ervaringen kunnen een aanzet zijn tot verandering van gedrag. Zelfs alleen al het aaien van Hannes en Polleke heeft meerwaarde. 1 Wandeling met Hannes en Polle van een uur zit bij het coachpakket.

Coachwandelingen met Hannes en Polleke maken na of tijdens het coachtraject is ook mogelijk. We wandelen samen in dezelfde richting, dat praat heel ontspannen. Het zet letterlijk en figuurlijk in beweging en ontspant, dat zorgt voor ruimte in je hoofd en in je hart. Daarnaast neemt de productie van stresshormonen af en wordt het stofje endorfine aangemaakt. Hierdoor, en doordat je wandelt met Hannes en Polleke, die zich tijdens het wandelen weer heel anders gedragen dan binnen de 4 muren van mijn huis, kun je makkelijker geleerde vaardigheden boven halen, of tot weer nieuwe ideeën en inzichten komen.

Perfect door imperfectie

Hannes heeft een overbeet. Kinderen vinden het fijn te zien dat datgene wat perfect lijkt, niet helemaal “perfect” is. Polleke zit midden in de hondenpuberteit dus zijn brein is in ‘verbouwing’. Dat maakt duidelijk dat perfectie niet bestaat. Hannes en Polleke zijn precnobody is pefecties goed zoals ze zijn, net zoals je kind precies goed is zoals hij of zij is. Door kinderen met Hannes en Polleke te laten spelen en werken, voelen zij de waarde van gedragsregels. Ze kunnen in de schoenen van de opvoeder gaan staan. Ze leren hoe ze grenzen kunnen stellen voor Hannes en Polleke (de ander) en herkennen gedrag bij zichzelf. Hannes en Polleke kunnen steeds iets nieuws leren en dat vinden kinderen normaal. Kinderen leren hierdoor dat voor alles een tijd is en dat alles te leren is. Het is niet zo moeilijk om van Hannes en Polleke te gaan houden zelfs wanneer , of misschien wel doordat, ze niet perfect alles doen wat jij wil.

Meer weten?

Handtekening Hannes

Wil je weten of Hannes en Kaatje iets voor je kunnen betekenen. Neem dan gerust contact met me op of plan een vrijblijvende intakesessie.